Министарка правде Маја Поповић састала се данас са новим шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Јаном Братуом и том приликом нагласила да су приоритети Владе Србије евроинтеграције, те да су у том смислу предузети сви неопходни кораци.

Како је навела, најзначајнији су борба против криминала и корупције, побољшање услова у првосуђу и људска права.

„Један од приоритета је и ефикасност судова у Србији, нарочито парничних одељења у Београду, као и измене и допуне Закона о парничном поступку, како би предмети били равномерно распоређени по Србији ”, нагласила је Маја Поповић.

Говорећи о борби против корупције она је истакла да је Закон о спречавању корупције усвојен, али да се мора радити на његовој имплементацији и додала да се од Закона о утврђивању порекла имовине очекује много, јер свако мора да докаже одакле му имовина којом располаже.

Министарка Поповић је подсетила да су Мисија ОЕБС-а и Делегација ЕУ обезбедиле опрему за пет судова у Србији у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Републици Србији“. Тај пројекат финасирала је Европска унија, а спровела Мисија ОЕБС-а у Србији.

Министарка је захвалила на напорима ОЕБС-а и помоћи српским министарствима на свим пољима ка евроинтеграцијама, као и конкретним агендама које је Министарство прваде израдило са том организацијом.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату нагласио је да та организација подржава Србију и жели да помогне имплементацију стратегије ради постизања циљева.

Спремни смо да радимо са вама, као и да допринесемо наставку сарадње, навео је Брату и додао да је остваривање људских права важно питање, на коме српске институције добро раде.

Он је похвалио Србију на добро организованом програму вакцинације становништва у борби против вируса корона.

Састанку су присуствовали и шеф Кабинета министарке правде Маријана Савић Симић, саветник у Кабинету министарке правде Бранко Илић, заменица шефа Мисије Сара Груен и шеф за политику и координацију Ђовани Габаси.